fbpx
15.6 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ποιος ήταν ο Εγκέλαδος ;

Ο Εγκέλαδος στην αρχαιότητα ήταν ένας γίγαντας, γιός του Ταρτάρου και της Γαίας. Η Γαία ήταν μητέρα όλων των γιγάντων.  Ο Εγκέλαδος ήταν ο πιο δυνατός και άξιος από τους γίγαντες γι’ αυτό ήταν και  ο αρχηγός τους κατά την διάρκεια της Τιτανομαχίας.

Στην Τιτανομαχία είχαμε την σύγκρουση των τιτάνων με τους θεούς του Ολύμπου. Οι θεοί φυλάκισαν τους τιτάνες στα έγκατα της Γης και η μητέρα τους θύμωσε γι’ αυτό και έστειλε ξανά τα παιδιά της να εκδικηθούν τους Θεούς. Η μάχη διήρκησε πολύ ώσπου ένας νέος ημίθεος ο Ηρακλής πήρε μέρος και έδωσε προβάδισμα στους Θεούς. Έτσι ένας ένας οι τιτάνες άρχισαν να χάνουν τη ζωή τους.

Σχετικά με τον θάνατο του Εγκέλαδου υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για το ποιος ήταν εκείνος που τον σκότωσε. Οι εκδοχές αυτές περιλαμβάνουν τρία πρόσωπα την Αθήνα, τον Δία και τον Σειλινό που ήταν ακόλουθος του Διονύσου. Ο Σειλινός λέγεται ότι σκότωσε τον Εγκέλαδο με το δόρυ του ενώ ο Δίας με τους κεραυνούς του. Τέλος η Αθηνά λέγεται ότι τον εγκλώβισε πετώντας πάνω του όλο το νησί της Σικελίας. Έτσι κάθε φορά που εκείνος κουνιέται προσπαθώντας να ξεφύγει αρχίζει να κουνιέται και έτσι η γη τρέμει. 

Υπάρχουν πολλές αναπαραστάσεις με τον Εγκέλαδο στην αρχαία τέχνη αλλά και στην σύγχρονη. Μια από τις πιο σύγχρονες είναι το χάλκινο άγαλμα του Gaspard Marsy στον κήπο των Βερσαλλιών που απεικονίζει τον Εγκέλαδο να παλεύει προσπαθώντας να βγει από τη γη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
broken clouds
15.6 ° C
16.8 °
14.2 °
66 %
2.7kmh
75 %
Πε
16 °
Πα
17 °
Σα
18 °
Κυ
18 °
Δε
15 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή