fbpx
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άγιος Βαλεντίνος – Ποιος ήταν και ποιοι γιορτάζουν στην πραγματικότητα ;

Μια από τις πιο εμπορικές γιορτές όλου του πλανήτη είναι αυτή του Αγίου Βαλεντίνου που έχει καθιερωθεί να την γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου. Την μέρα αυτή όλοι οι “ερωτευμένοι” σε όλο τον πλανήτη ήδιστε να γιορτάζουν τον έρωτα τους. Και έτσι όπως προστάζει η περίσταση, ο εορτασμός αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μια πληθώρα από σαγηνευτικά δώρα μικρής ή μεγάλης αξίας, δηλαδή υλικά αγαθά που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να τονώσουν την αγορά.

Πως όμως καθιερώθηκε η συγκεκριμένη γιορτή ;

Όλα ξεκινούν από την αρχαία Ρώμη όπου από τις 13 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου γιορταζόταν τα Λουπερκάλια. Μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στον θεό Λουπέρκο. Η γιορτή αυτή γιορταζόταν στην ύπαιθρο από κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Οι εορτάζοντες έπιναν κρασί και έτρεχαν στους δρόμους καλυμμένοι μόνο με τα δέρματα των ζώων που προηγουμένως είχαν θυσιάσει. Οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις θεωρούσαν πως αυτή η γιορτή ήταν υποτιμητική και δεν συμμετείχαν.

Ο Πάπας Γελάσιος Ά απαγόρευσε την γιορτή αυτή και καθιέρωσε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου χωρίς να ξεκαθαρίζει ακριβώς ποιος ήταν ο Άγιος. Πιστεύεται ότι συνδύασε τον βίο τριών ανδρών. Ο πρώτος αποκεφαλίστηκε από τον Κλαύδιο επειδή πάντρευε κρυφά Χριστιανούς και οι άλλοι δύο ήταν Χριστιανοί που μαρτύρησαν επειδή δεν απαρνήθηκαν την θρησκεία τους.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν είχε καμία σχέση με την γιορτή του έρωτα με την οποία ταυτίστηκε το 18ο αιώνα όταν οι ερωτευμένοι καθιέρωσαν την ανταλλαγή καρτών στις 14 Φεβρουαρίου.

Αυτή η συνήθεια επικράτησε αρχικά στην Βρετανία και στην συνέχεια επεκτάθηκε και στην Αμερική.

Οι πωλήσεις των καρτών έγιναν αντιληπτές από τους εμπόρους οι οποίοι δεν άφησαν την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη και αυτό γίνετε και μέχρι σήμερα. Έτσι αυτοί είναι οι μόνοι που γιορτάζουν πραγματικά την μέρα αυτή βλέποντας τα κέρδη τους να αυξάνονται.

Χρόνια πολλά και καλά λοιπόν σε όλους τους Βαλεντίνους και τις Βαλεντίνες που γιορτάζουν σήμερα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
broken clouds
13 ° C
14.3 °
11.6 °
82 %
7.2kmh
75 %
Σα
18 °
Κυ
20 °
Δε
20 °
Τρ
24 °
Τε
24 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή