fbpx
16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όλα τα σενάρια με τους υδρογονάνθρακες στην Αν. Μεσόγειο

Μεγάλος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί μετά τα τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος να μείνει όλη η Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο έχει δημιουργήσει τρομερές ανατροπές και αναγκαστικές συμμαχίες από εκεί που δεν θα το περίμενε κανένας καθώς το σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται τουλάχιστον μια 20ετία για να δράσει και να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια αυτάρκεια.

Αναγκαστικά στο προσκήνιο έχει έρθει η χώρα μας λόγο των μεγάλων ποσοτήτων σε υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στο Αιγαίο και κάτω από τη Κρήτη.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι σίγουρα και αυτό. Η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός παράγοντας που τον θέλουν με το μέρος τους Δύση και Ρωσία.

Όμως σίγουρα δεν θα πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ουκρανία. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από το ότι κάθε φορά κάνει την πιο έξυπνη κίνηση ο πρόεδρος της Τουρκίας και σίγουρα δρα για το συμφέρον της χώρας του.

Η Δύση ξέροντας την κατάσταση και βλέποντας τις κινήσεις της Ρωσίας ήξερε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή ένα τέτοιο πρόβλημα θα έκανε την εμφάνισή του. Μόνη λύση σε αυτό ήταν η κυβέρνηση στην Ελλάδα να είναι φιλοδυτική.

Είχε δημιουργήσει πολύ όμορφα ένα ωραίο σκηνικό με δύο χώρες να φοβάται η μία την άλλη και να αγοράζουν και οι δύο οπλικά συστήματα. Η Ελλάδα ποτέ δεν έθεσε θέμα για 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και ποτέ δεν είχε τις πλάτες της Δύσης για να μπορέσει να είναι σε θέση να το κάνει.

Η στάση της κυβέρνησης να στείλει βοήθεια στην Ουκρανία είτε από θέμα πρωτοβουλίας είτε επειδή ζητήθηκε ήταν ότι καλύτερο για τη Δύση. Ήταν δεδομένο με το που έγινε αυτό από την Ελλάδα ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον βοήθεια από τη Ρωσία.

Και έρχεται το ερώτημα τι θα μπορούσε να γίνει στο άμεσο μέλλον σε αυτή τη περιοχή της Μεσογείου τόσο σημαντική σε ενεργειακά αποθέματα.

Η απάντηση είναι ότι θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας. Αν πάρει ξεκάθαρα το μέρος της Ρωσίας η Ρωσία θα μπορούσε να της απαγορεύσει να κάνει κίνηση είτε να κάνει κίνηση οπότε θα είχαμε ενδεχομένως μια γενική σύρραξη στην περιοχή. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει γιατί είναι και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ αλλά όχι και απίθανο. Καθώς η Τουρκία το έχει ξανακάνει με τη Κύπρο χωρίς κυρώσεις. Παράλληλα δεν υπάρχει κάποια εγγύηση προστασίας και υποστήριξης των ελληνικών συμφερόντων σύμφωνα με γεγονότα του παρελθόντος, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να φύγει και από το ΝΑΤΟ.

Στο δεύτερο σενάριο δηλαδή σε μια κίνηση είτε ουδέτερη της Τουρκίας είτε με ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση η Τουρκία έχει να κερδίσει πάλι καθώς είναι σίγουρο ότι θα έχει ποσοστό συνεκμετάλλευσης αφού οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι δυσκολεύονται πολύ στο να διεκδικήσουν κάτι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
overcast clouds
16.4 ° C
17.3 °
14.8 °
87 %
4kmh
100 %
Πα
16 °
Σα
19 °
Κυ
21 °
Δε
22 °
Τρ
23 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή