fbpx
13.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ανασκόπηση εβδομάδας 21 – 27 Φεβρουαρίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο μόνιμος εφιάλτης που κυριαρχεί στη σκέψη όλων μας από την αρχή της εβδομάδας. Υπάρχει μια γενική κινητικότητα στην περιοχή της Κριμαίας και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η αρχή του πολέμου είναι “προ των πυλών”. Τα σενάρια του πολέμου αρχίζουν να παίρνουν μορφή καθώς ο Πούτιν αναγνωρίζει δυο περιοχές της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες και μας προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει.

Όσο η Δύση ξεκινάει τα πρώτα οικονομικά αντίποινα προς τη Ρωσία για την πράξη αυτή, η Μόσχα οργανώνει τη δική της στρατιωτική επιχείρηση και την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, πρωθυπουργός της Ουκρανίας στηρίζεται στη Δύση και καταλήγει να παλεύει πρακτικά μόνος του.

Μέσα σε 11 ώρες από την εισβολή Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Ρώσοι έχουν κατακτήσει το 45% της Ουκρανίας. Στρατεύματα εισβάλλουν από πολλαπλά σημεία, από τα σύνορα της Ρωσίας αλλά και της Λευκορωσίας με αποτέλεσμα ο Ρωσικός στρατός να φτάσει σύντομα στο Κίεβο, την Πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Υπάρχουν πολλοί νεκροί αλλά και τραυματίες και ο Πούτιν ζητά από τον Ζελένσκι αλλά και από τον Ουκρανικό Στρατό να παραδοθούν. Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Η Ρωσία στοχεύει στην έναρξη συζητήσεων για τη δημιουργία “ουδέτερου” καθεστώτος το οποίο δε θα είναι προσκείμενο στη Δύση.

Η Δύση, το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία από μακριά και προσπαθούν με διάλογο να σταματήσουν τον Πούτιν.

Η Βρετανία ανακοινώνει ότι είναι πρόθυμη να δώσει άσυλο στον Ζελένσκι. Πολλές χώρες της Δύσης αποφασίζουν τελικά να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. 

Η Ελλάδα υποστηρίζει την Ουκρανία και στέλνει βοήθεια. Η Τουρκία αρνείται να αποκλείσει τη Ρωσία από τα στενά του Βοσπόρου παρόλο που δήλωσε τη συμπαράσταση της ως προς τους Ουκρανούς.

Ο απολογισμός για την ώρα για τη χώρα μας είναι 10 Έλληνες νεκροί. Υπάρχουν αρκετοί ομογενής στην περιοχή και ένα πλοίο εγκλωβισμένο στο λιμάνι της Οδησσού με 6 Έλληνες ναυτικούς. Στο σύνολο τους υπάρχουν 13 πλοία Ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή με περισσότερους από 100 Έλληνες ναυτικούς που δεν μπορούν να φύγουν επειδή η Ουκρανία δεν τους δίνει άδεια απόπλου.

Η Ουκρανία έχει προσφύγει στο διεθνής δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο.

Επίσης, στον απόηχο του πολέμου, αναμένεται τεράστια αύξηση στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο αλλά και σε διάφορα άλλα προϊόντα.

Στην Ελλάδα τώρα, η κοινωνία ταράζεται από την αυτοκτονία ενός πατέρα στην Κάρπαθο επειδή δέχτηκε την κοινωνική κατακραυγή από ερωτικά βίντεο που κυκλοφορούν στο νησί με πρωταγωνιστή τον γιό του. Το περιεχόμενο των βίντεο ήταν ομοφυλοφιλικό και αυτό ήταν ένα φλέγον ζήτημα για την παλαιών αρχών μικρή κοινωνία της Κάρπαθου με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στον πατέρα.

Μια μητέρα με τα δύο παιδιά της καίγονται από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους στο Δέλτα Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από ένα θερμαινόμενο σώμα. 

Η υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών μιας οικογένειας στην Πάτρα και οι έρευνες που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή απασχολεί τα ΜΜΕ της χώρας. Η κοινωνία περιμένει με κομμένη ανάσα τα αποτελέσματα των ερευνών.

Η πανδημία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις του πολέμου.

Όλοι αναμένουν την ελαστικότητα των μέτρων κάτι που από ότι φαίνεται θα καθυστερήσει κάποιους μήνες ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
scattered clouds
13.9 ° C
14.7 °
12 °
69 %
1kmh
40 %
Πε
14 °
Πα
17 °
Σα
18 °
Κυ
18 °
Δε
15 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή