fbpx
13.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου

Σήμερα είναι η πρώτη Κυριακή του τριωδίου, η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Το Ευαγγέλιο που διαβάζεται σήμερα αναφέρεται στην αντίστοιχη παραβολή.

Στην εποχή του Χριστού ο τελώνης ήταν εκείνος που εισέπραττε τους φόρους από τους πολίτες και τους παρέδιδε στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Πολλές φορές βέβαια ήταν βίαιος και εκβιαστικός απέναντι τους έτσι ώστε να καταφέρει να μαζέψει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά.

Από την άλλη πλευρά ήταν οι Φαρισαίοι, οι οποίοι ήταν οι ζηλωτές του Μωσαϊκού Νόμου και φανατικοί εθνικιστές. Η συμπεριφορά και οι πράξεις τους ήταν ανάλογες με εκείνες που είχαν οι τελώνες.

Σύμφωνα με την ευαγγελική παραβολή ο Ιησούς μιλούσε στους μαθητές του για την αξία της ταπεινοφροσύνης και της συγχώρεσης του Τελώνη ο οποίος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του ενώ γνωρίζει ότι αμαρτάνει μέσω των πράξεων του σε σύγκριση με τη συμπεριφορά του Φαρισαίου ο οποίος θεωρεί των εαυτό του τέλειο και έχει άγνοια των αμαρτιών του.

Μέσα στην εβδομάδα αυτή δεν υπάρχει η παραμικρή νηστεία, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάζεται και “ελεύθερη” εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
scattered clouds
13.9 ° C
14.7 °
12 °
69 %
1kmh
40 %
Πε
14 °
Πα
17 °
Σα
18 °
Κυ
18 °
Δε
15 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή