fbpx
18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πληθωρισμός στο 5,1 για το 2021 τι μας επιφυλάσσει το 2022;

Πληθωρισμός για το 2021

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ ) έχει ανακοινώσει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 5,1% (αύξηση πέντε και ένα δέκατο τοις εκατό).

Αξιοσημείωτο είναι ότι κάτι αντίστοιχο είχαμε να δούμε από τον Ιανουάριο του 2011 που ήταν 5,4%.

Με τις αυξήσεις που έχουμε δει από την 1/1/2022 και δεν υπάρχει από ότι καταλαβαίνουμε περίπτωση όλοι να σταματήσουν δεν είναι δύσκολο να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι για το 2022 ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει ακόμα και σε διψήφιο νούμερο καθώς με πρόφαση την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή είδαμε ανατιμήσεις σε αγαθά που αποτελούν το βασικό καλάθι αγορών του κάθε νοικοκυριού.

Μέχρι τώρα για παράδειγμα έχουμε αύξηση σε αρνί-κατσίκι (21,3%), ελαιόλαδο (18,5%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), πατάτες (11,9%), νωπά ψάρια (9,8%), ψωμί (4,3%), καφές (3,9%) και τυριά (3,5%).

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος, ενώ για τις ανατιμήσεις προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%.

Τι είναι ο πληθωρισμός;

Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη, καθώς κάθε μονάδα χρήματος αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη του πληθωρισμού είναι η μεταβολή των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσετε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι χθες. Δηλαδή το χρήμα χάνει την αξία του.

Ποια είδη υπολογίζονται στον δείκτη του πληθωρισμού :

  • είδη καθημερινής χρήσης (π.χ. τρόφιμα, εφημερίδες και βενζίνη)
  • διαρκή αγαθά (π.χ. είδη ένδυσης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πλυντήρια)
  • υπηρεσίες (π.χ. κομμωτήρια, ασφάλειες και ενοικιαζόμενες κατοικίες)

Σύγκριση των τιμών του καλαθιού καταναλωτικών αγαθών ανά έτος

Όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στη διάρκεια ενός έτους αντιπροσωπεύονται από ένα «καλάθι» ειδών. Κάθε προϊόν στο καλάθι αυτό έχει μια τιμή, η οποία μπορεί να μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού είναι η τιμή του συνολικού καλαθιού ένα συγκεκριμένο μήνα σε σύγκριση με την τιμή που είχε τον ίδιο μήνα ένα έτος νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
scattered clouds
18.1 ° C
19.6 °
17 °
66 %
6.7kmh
40 %
Πα
18 °
Σα
19 °
Κυ
21 °
Δε
22 °
Τρ
24 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή