Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος

0
705
Άγιος Ανδρέας

Ο άγιος Ανδρέας είναι ο Απόστολος Ανδρέας, ο επονομαζόμενος και Πρωτόκλητος καθώς ήταν ο πρώτος από τους μαθητές του Ιησού Χριστού.

Γεννήθηκε στην Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας  και ο πατέρας του ήταν ο Ιωνάς. Ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του μεγαλώνοντας έγινε ψαράς και ψάρευε στην δυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδας ή αλλιώς Γεννησαρέτ.

Ο ίδιος αλλά και ο αδερφός του ο Πέτρος ήταν μαθητές του Χριστού. Ο Ανδρέας όπως και όλοι οι μαθητές του Χριστού, δίδαξε το λόγο του Κυρίου σε πολλά μέρη και έχτισε εκκλησίες και στάθηκε στο πλευρό πολλών Χριστιανών. Τελικά κατέληξε στην Αχαΐα όπου με την προσευχή του κατάφερε να κάνει θαύματα και να θεραπεύει τους πιστούς από διάφορες ασθένειες. 

Μια ξακουστή περίπτωση θεραπείας ασθενή ήταν της Μαξιμίλλας της γυναίκας του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου. Όταν θεραπεύτηκε εκείνη θέλησε ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο ο οποίος θεώρησε τον Απόστολο Ανδρέα ειδωλολάτρη και  διέταξε την σταύρωση του. Σαν να μην έφτανε αυτό ο ίδιος αποφάσισε να μην δώσει στους Χριστιανούς το ιερό λείψανο του Αγίου για να το θάψουν. Την ίδια μέρα που σταυρώθηκε ο Άγιος ο ανθύπατος τρελάθηκε και αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Τότε η Χριστιανοί με τον επίσκοπο Στρατικλή κατάφεραν να παραλάβουν το λείψανο και να το θάψουν με τιμές.

Αργότερα όταν τα χρόνια πέρασαν και η Βυζαντινή αυτοκρατορία άκμαζε ένα μέρος από το λείψανο του Άγιου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όμως η αγία Κάρα του Αγίου Ανδρέα παρέμεινε στην Πάτρα. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Ιταλία για να μην βεβηλωθεί επί Τουρκοκρατίας, και τέλος από 26 Νοεμβρίου του 1964 η τίμια Κάρα του αγίου επέστρεψε στην Πάτρα. Το ίδιο και τα λείψανα του Σταυρού του μαρτυρίου του. Γι’ αυτό τον λόγο ο Άγιος Ανδρέας είναι ο πολιούχος της Πάτρας και κάθε χρόνο όλη η πόλη γιορτάζει και τιμά τον Άγιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here