fbpx
16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο Πούτιν υπογράφει την «άμεση» αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις δύο αυτοανακηρυγμένες αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η στρατιωτική αντιπαράθεση συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Μιλώντας στο πλαίσιο τηλεοπτικής ομιλίας προς το έθνος το απόγευμα της Δευτέρας, ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα, λέγοντας ότι «θεωρεί απαραίτητο να λάβει μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό για την άμεση αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Οι νομοθέτες θα κληθούν τώρα να εξετάσουν δηλώσεις φιλίας και υποστήριξης με τις δύο περιφέρειες.

Η κίνηση, είπε, ήταν άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχίας των συμφωνιών του Μινσκ του 2014, που είχε σχεδιαστεί για να βάλει ένα τέλος στις διαμάχες. «Δεν ενδιαφέρονται για ειρηνικές λύσεις. «Κάθε μέρα συγκεντρώνουν στρατεύματα στο Ντονμπάς», συνέχισε ο Πούτιν.


Ταυτόχρονα, επέκρινε την Ουκρανία για «ακραίο εθνικισμό», «ναζισμό» και «ρωσοφοβία», επισημαίνοντας το κλείσιμο των ρωσόφωνων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τόνισε ότι κάνουν διακρίσεις σε βάρος των Ρωσόφωνων. Υποστήριξε επίσης ότι το Κίεβο στέλνει σαμποτέρ για να στοχεύσει τις ρωσικές υποδομές και επιχειρεί «να σύρει ξένα κράτη σε σύγκρουση με τη Ρωσία». Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επέμεινε, θα σήμαιναν «άμεση απειλή επίθεσης κατά της Ρωσίας». Ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία παρουσιάζοντας την εκδοχή του για την ιστορία της Ουκρανίας και τους δεσμούς της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας με τη Ρωσία. «Επιτρέψτε μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και του πνευματικού μας κόσμου», είπε, τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί είναι «άνθρωποι με τους οποίους οι Ρώσοι έχουν δεσμούς αίματος και οικογενειακούς δεσμούς». Ο Πούτιν υποστήριξε ότι «η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, ή για την ακρίβεια, από την μπολσεβίκικη κομμουνιστική Ρωσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Λένιν και οι υποστηρικτές του το έκαναν με βίαιο τρόπο, αποξενώνοντας τους από τα ιστορικά εδάφη της Ρωσίας. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν εκεί δεν ρωτήθηκαν καθόλου». Ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι από την πτώση της ΕΣΣΔ, το Κίεβο έχει γυρίσει την πλάτη της στη Σοβιετική Ένωση, γκρεμίζοντας αγάλματα κορυφαίων μαρξιστών. «Αν θέλετε αποκομμουνισμό, είμαστε χαρούμενοι με αυτό. Αλλά μην σταματήσετε στα μισά – είμαστε έτοιμοι να δείξουμε πώς είναι πραγματικά η αποκομμουνοποίηση», συνέχισε. Λίγες ώρες πριν από τη μετάδοση της ομιλίας, το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι σκόπευε να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
clear sky
16.1 ° C
16.8 °
14.3 °
67 %
3.6kmh
0 %
Τρ
21 °
Τε
21 °
Πε
24 °
Πα
24 °
Σα
21 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Μεγάλη Δευτέρα

Πιο Δημοφιλή