fbpx
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα

Μία αιωνιότητα και μία μέρα” μια πολυβραβευμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου η οποία προβλήθηκε το 1998 και πρωταγωνιστές ήταν ο Bruno Ganz, η Isabelle Renauld, ο Fabrizio Bentivoglio και ο Αχιλλέας Σκεύης.

Κύριος πρωταγωνιστής στην ταινία είναι ένας μεσήλικας, ο Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρος προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα ημιτελές ποίημα του Διονύσιου Σολωμού.  Ακολουθεί την ίδια τεχνική με τον ποιητή και ψάχνει και εκείνος για να αγοράσει λέξεις. Ο χρόνος τρέχει και ο Αλέξανδρος κουρασμένος και γεμάτος με σκέψεις για τις όμορφες στιγμές του παρελθόντος και τις χαμένες ευκαιρίες που ποτέ δεν έδωσε στους οικείους του μαθαίνει πως φτάνει το ταξίδι της ζωής του προς το τέλος. Όλες οι σημαντικές στιγμές της ζωής του, η δική του αιωνιότητα περνάει μπροστά από τα μάτια του ώσπου συναντά τυχαία  στα φανάρια ένα μικρό αγόρι. Αποφασίζει λοιπόν την μια μέρα που του μένει να βοηθήσει τον μικρό. 

Ο Αλέξανδρος βλέπει πλέον ξεκάθαρα τα δικά του λάθη και το κόστος τους. Πριν να φύγει επισκέπτεται την κόρη του για να την αποχαιρετήσει. Εκεί αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά της κόρης του απέναντι του είναι αυτούσια με την δική του συμπεριφορά απέναντι της στο παρελθόν. Αναρωτιέται πως γίνεται ότι έχει αξία για τον ίδιο να μην έχει για το παιδί του που αποτελεί και την φυσική συνέχεια του; Ο μόνος άνθρωπος που τον νοιάζεσαι και θέλει να τον βοηθήσει πραγματικά είναι ένα “ξένος” που όμως είχε ζήσει τόσες στιγμές μαζί του, η οικονόμος του. 

Νιώθει λοιπόν το βάρος και το κενό που άφησαν οι δικές του πράξεις αδιαφορίας και αυτό που κάνει την τελευταία μέρα που του έχει απομείνει είναι να δημιουργήσει όσο περισσότερες αναμνήσεις μπορεί με το μικρό αγόρι που συνάντησε τυχαία.  Μέσα από αυτή την διαδικασία καταφέρνει να βρει και νέες λέξεις για το ημιτελές ποίημα που τόσο πολύ ήθελε να τελειώσει αλλά και να διδάξει στον μικρό την δική του γνώση.  Η ζωή τελικά είναι ένα σύντομο ταξίδι, με τους γεροντότερους να φεύγουν και τους νεότερους να μένουν και να κάνουν άλλο ένα βήμα εξέλιξης μέχρι να φύγουν κι εκείνοι και να έρθουν οι επόμενοι. 

Εκτός από τις υπέροχες εικόνες και τα ερεθίσματα για σκέψη η ταινία έχει και καταπληκτική μουσική από την συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου. Η ταινία είναι ιδανική για όλους τους λάτρεις αυτού του είδους ταινιών.

-Τι είναι λοιπόν το αύριο; 

-Μια αιωνιότητα και μια μέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
broken clouds
13.2 ° C
14.3 °
10.8 °
83 %
3.1kmh
64 %
Σα
18 °
Κυ
19 °
Δε
21 °
Τρ
24 °
Τε
19 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή