fbpx
15.7 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Οπαδική βία και δολοφονίες που έχουν συμβεί στην Ελλάδα

Το φίλαθλο πνεύμα και η ιδέα του “Ευ Αγωνίζεσθαι” είναι όλα όσα πρέπει να πρεσβεύει κάθε αθλητική δραστηριότητα. Στους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι τιμούσαν και σέβονταν αυτές τις αξίες όμως τι συμβαίνει σήμερα;

Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει σε όλους τους τομείς του αθλητισμού και δυσάρεστα γεγονότα έχουν λάβει χώρα σε αθλητικές διοργανώσεις αλλά και μέσω αθλητικών σωματείων που πλέον λειτουργούν με διαφορετικό προσανατολισμό μετατρέποντας τους φιλάθλους σε οργανωμένους οπαδούς και οδηγώντας τους στον φανατισμό και στη βία. 

Το φαινόμενο της χειραγώγησης της ανθρώπινης μάζας είναι γεγονός. Ποια είναι όμως είναι η αιτία και τι κρύβεται πίσω από αυτό; 

Σε μία πληθώρα περιστατικών βίας έχουμε και εκείνα που ξεχωρίζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα καθώς ήταν η αιτία που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Παρακάτω θα αναφέρουμε μια πληθώρα οπαδικών εγκλημάτων που έγιναν από τη δεκαετία του 90 μέχρι και σήμερα στη χώρα μας και ήταν η αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

[1991]

Στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στον αγώνα μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού υπήρχε φανατισμός και συγκρούσεις έξω από το γήπεδο. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν ο θάνατος του 15χρονου Γιώργου Παναγιώτου. Ο άτυχος νέος ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο με χτυπήματα στην καρωτίδα και στην κοιλιακή χώρα.

[1991]

Στην εθνική οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης μια παρέα τεσσάρων οπαδών του ΠΑΟΚ που πήγαν στην Αθήνα να παρακολουθήσουν των τελικό κυπέλλου μπάσκετ της ομάδας τους με τον Πανιώνιο δέχτηκαν δολοφονική επίθεση. Όταν επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να βγάλουν ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ έξω από το αυτοκίνητο. Ένα διερχόμενο όχημα πέταξε μια μολότοφ στο αυτοκίνητο των οπαδών του ΠΑΟΚ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα δύο νεαροί άνδρες, ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κωνσταντίνος Ντόλιας να είναι οι δύο από τους τέσσερις που δεν κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και έτσι κάηκαν ζωντανοί. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή παρά τα σοβαρά εγκαύματα. 

[1995]

Μετά από αγώνα στο μπάσκετ μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ξεκινούν συμπλοκές των οπαδών στην πλατεία της Γλυφάδας. Ένας 25χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού ο Γιώργος Καρνέζης χάνει τη ζωή του καθώς δέχεται μαχαιριές ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητό του. Η τότε κυβέρνηση αποφασίζει να αναβάλει τον πέμπτο τελικό των play off ανάμεσα στις δύο ομάδες.

[2007]

Με αφορμή τον αγώνα βόλεϊ γυναικών μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ξεκινούν συμπλοκές στην περιοχή της Παιανίας. Η συγκρούσεις ήταν βίες και η αστυνομία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα γι’ αυτό υπήρξαν και πολλοί τραυματίες. Ένας 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού ο Μιχάλης Φιλόπουλος χάνει τη ζωή του έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από του οπαδούς του Ολυμπιακού. Η πολιτεία παίρνει ξανά τα μέτρα της και αναβάλει όλους τους αγώνες σε όλα τα ομαδικά αθλήματα για 2 εβδομάδες μετά το συμβάν.

[2011]

Σε συμπλοκή μεταξύ των οπαδών του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού και του Ηροδότου έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο Κρήτης ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης χάνει τη ζωή του. Η αστυνομία δεν πρόλαβε να παρέμβει λόγω του περασμένου της ώρας.

[2014]

Σε αγώνα μεταξύ του Ηροδότου και του Εθνικού στο Ηράκλειο Κρήτης οι οπαδοί του Ηροδότου εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση στους οπαδούς του Εθνικού με αποτέλεσμα ένας 46χρονος φίλαθλος του Εθνικού ο Κώστας Κατσούλης να χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να προστατέψει τους υπόλοιπους φιλάθλους της ομάδας του. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με C-130 στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όμως δεν υπήρξε καμία ανατροπή στην υγεία του και υπέκυψε στα τραύματα του.

[2022]

Ένας 19χρονος φίλαθλος του Άρη δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από μια ομάδα ατόμων, οπαδών του ΠΑΟΚ που έκανε έφοδο στην περιοχή όπου έτυχε να βρίσκετε ο άτυχος Άλκης Καμπανός με την παρέα του. Πολλαπλά χτυπήματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά και μια μαχαιριά σε κεντρική αρτηρία ήταν η αιτία που έκοψε το νήμα της ζωής του νερού. Η ομάδα των ατόμων που διέπραξαν τη δολοφονία συνελήφθησαν από την αστυνομία της επόμενες μέρες. Η πορεία των ερευνών συνεχίζεται.

Μακάρι όλα αυτά τα περιστατικά να ολοκλήρωσαν το κύκλο της οπαδικής βίας και να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις από την πολιτεία έτσι ώστε να μην έχουμε άλλες συμπλοκές και θανάτους από συγκρούσεις οπαδών. Οι αρχές και οι αξίες που μας δίδαξαν οι παλαιότεροι ας γίνουν η αφορμή που θα μυηθούμε ξανά στο φίλαθλο πνεύμα που είναι η ψυχή και το νόημα κάθε μορφής αθλητισμού. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
overcast clouds
15.7 ° C
16.5 °
13.8 °
72 %
3.1kmh
88 %
Κυ
20 °
Δε
21 °
Τρ
23 °
Τε
24 °
Πε
16 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή