fbpx
13.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Η Τουρκία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρά την πίεση του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά θα εργαστεί για να διατηρήσει τον διάλογο με το Κρεμλίνο, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber την Παρασκευή, επικαλούμενο τον Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Άγκυρα δεν σχεδιάζει να «επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία», πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι πρόθυμη «να κρατήσει ανοιχτό το κανάλι εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών». Ο Καλίν επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία θα ήθελε να αποφύγει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις για τη δική της οικονομία ως αποτέλεσμα τιμωρητικών μέτρων.

Ενώ καταγγέλλει την επίθεση της Ρωσίας κατά Ουκρανίας, η Τουρκία, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχει σταματήσει να επιβάλλει μέτρα στη Ρωσία. Αντίθετα, η Άγκυρα επιδιώκει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με την ελπίδα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ή τουλάχιστον σε μια κατάπαυση του πυρός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή στα τουρκικά ΜΜΕ ότι η συμμαχία αναμένει «όλοι οι σύμμαχοί μας να επιβάλουν κυρώσεις» στη Ρωσία και ότι «μεταβίβασε αυτό το θέμα» στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, την Πέμπτη στην Αττάλεια. Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Αν και οι συνομιλίες απέτυχαν να αποφέρουν σημαντικές εξελίξεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε την Παρασκευή ότι υπήρξαν «ορισμένες θετικές εξελίξεις». Οι τρεις προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είχαν πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε τη συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα ως διπλωματική νίκη, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επανέλαβε επίσης ότι ο ρόλος της Άγκυρας ως μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ήταν σημαντικός για την αποτροπή της περαιτέρω εντατικοποίησης της ένοπλης σύγκρουσης.

Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας οδήγησε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες να επιβάλλουν μια σειρά κυρώσεων στη Μόσχα με σκοπό να «διαλύσουν» τη ρωσική οικονομία. Αυτά τα μέτρα στόχευαν, μεταξύ άλλων, την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και πολλές μεγάλες εμπορικές τράπεζες, κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης και την ηγεσία της Ρωσίας.

Μια τέτοια στάση του Ρετζέπ Ταϊγίπ Έρντογαν της Τουρκίας φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι άψογη διπλωματικά. Από τη στιγμή που υποτίθεται ενδιαφέρεται για την ειρήνη της περιοχής δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να πάρει θέση κατά της Τουρκίας. Ενώ από την άλλη και στη Ρωσία μια τέτοια κίνηση είναι ότι καλύτερο για αυτή τώρα που ψάχνει για συμμάχους.

Μήπως τελικά δεν είναι τόσο φρόνιμο και δεν εκφράζει ωριμότητα να παίρνεις θέση γνωρίζοντας ότι είσαι αδύναμος στρατιωτικά και εξαρτάσαι από τρίτους που μπορεί αν μη σε βοηθήσουν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
scattered clouds
13.9 ° C
14.7 °
12 °
69 %
1kmh
40 %
Πε
14 °
Πα
17 °
Σα
18 °
Κυ
18 °
Δε
15 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή